ehelse og helseteknologi

Über helse?

Uber Helse?

Det er lenge siden legen kom på besøk til pasienten i Norge. I stede har vi blitt køståere og vi prøver å løse køproblematikken på best mulig måte ved ehelseløsninger: Vi kan bestille timer selv, hente medisiner på det apoteket vi vil osv.

Men kanskje finnes det andre måter å løse problemene på? Nye forretningsmodeller som fungerer også innenfor helse? Disse nye løsningene ser vi nå i pilotprosjekter i USA og i større prosjekter i Afrika. I stede for at du skal stå i kø og oppsøke helsetjenesten, så kommer helsetjenesten heim til deg!

Først ble det drosjesjåførene. Nå blir det legene og sykepleierne! I stede for å lure på om UberHelse vil komme til å kjøre over oss er det kanskje på tide at helsetjenesten prøver ut nye forretningsmodeller sentrert rundt den enkeltes helse og velvære og ikke bare symptomer, diagnoser og sykdom?

UberTransport er på vei inn i Norge og politikerne ønsker tjenestene velkommen. UberTransport er ikke bare en vanlig drosjetjeneste, men den løser mange av livets små problemer med å forflytte seg enkelt fra et sted til et annet. Selv om motstanden fra drosjenæringen i Norge har vært stor, så er det ikke tvil om at denne type tjenester vil komme også her. Bruksområdene kan være mange. Tenk på hvilke muligheter en Uber-basert transporttjeneste for eldre ville være? Den dagen du ikke kan kjøre bil lenger blir du raskt isolert dersom du bor ute på landet. Dersom du hadde tilgang til en enkel og rimelig transporttjeneste, som du gjerne kunne dele med andre, ville det kunne øke livskvaliteten.

Uber Helse ble tilgjengelig for innbyggerne i utvalgte byer i USA høsten 2015. Bakgrunnen var årets influensasesong og hvordan flest mulig kunne få vaksinen enkelt. Du ringer, og UberHelse kommer heim til deg eller til jobben med en sykepleier og noen doser vaksine. Du betaler et lite beløp og får vaksinen med en gang. Sykepleieren har også med seg noen ekstra doser slik at dersom det er andre i nærheten som også skulle ha blitt vaksinert, så får de også en dose vaksine og dere deler på utgiftene.

UberHelse ble en umiddelbar suksess. Vaksinen nådde fram til langt flere enn tidligere. 80 % av de som fikk vaksinen svarte at det var UberHelse-løsningen som hadde fått de til å ta vaksinen!

Kanskje burde vi tenke UberHelse i Norge også? Ikke ved å kopiere vaksineprosjektet, men kanskje ved å tenke helsetjenester på en ny måte? Dette handler i høyeste grad om innovasjon. Kan vi bedre nå pasienter med kroniske lidelser med helsehjelp? Kan vi engasjere pasienter i sykdomsforebyggende adferd på andre måter? Kan Ubers-logistikkløsninger også brukes innenfor helse?

Mulighetene er mange! Det gjenstår å se hvor innovative vi er!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

%d bloggere liker dette: